Szülői S.O.S.!!!!

TARTALOM:

1. A SZÜLŐ FELADATA

2. A CSALÁD FUNKCIÓI

3. MEGELŐZÉS

4. FELISMERÉS

5. SEGÍTSÉGKÉRÉS

6. LESZOKÁS

7. ELSŐSEGÉLY

AMENNYIBEN GONDJA VAN, KERESSE A DROGPREVENCIÓS ALAPÍTVÁNY MUNKATÁRSAIT!

HÉTKÖZNAP 8.00-15.00 ÓRA KÖZÖTT 1152 BUDAPEST, ARANY JÁNOS U. 73.-BAN VAGY A 

06/1-306-25-84 SZÁMON

HÉTKÖZNAP 16.00-19.00 ÓRA KÖZÖTT 1134 BUDAPEST, CSÁNGÓ U. 3/B-BEN VAGY A

 06/1-320-28-66 SZÁMON

1. A SZÜLŐ FELADATA:

A GYERMEK ALAPVETŐ FIZIKAILELKISZOCIÁLIS SZÜKSÉGLETEINEK KIELÉGÍTÉSE:

 MEGFELELŐ LAKHATÁSI, ÉTKEZÉSI, ALVÁSI KÖRÜLMÉNYEK MEGTEREMTÉSE.

 A GYERMEK SZEMÉLYISÉGÉNEK, KÉPESSÉGEINEK, ÖNÁLLÓSODÁSI FOLYAMATÁNAK ELFOGADÁSA. (A SZÜLŐ GYERMEKÉVEL NE A SAJÁT BE NEM TELJESÜLT VÁGYAIT AKARJA KIVITELEZTETNI!)

 MEGFELELŐ TÁRSAS KÖZEG (BÖLCSŐDE, ÓVODA), GYERMEKTÁRSASÁG BIZTOSÍTÁSA.

 SZERETETTELJESBIZTONSÁGOT ADÓ LÉGKÖR MEGTEREMTÉSE.

 SZÜLŐI KONTROLL, EGYÉRTELMŰ SZABÁLYOKÉRTÉKEK. A SZÜLŐ ÉS A GYERMEK KÖZÖTT OLYAN KAPCSOLAT ALAKULJON KI, HOGY AZ ALKALMASSÁ VÁLJÉK A GYERMEKET ÉRINTŐ KÉRDÉSEK, PROBLÉMÁK MEGVÁLASZOLÁSÁRA, RENDEZÉSÉRE!

FOLYAMATOS, AKTÍV KOMMUNIKÁCIÓ A SZÜLŐK ÉS GYERMEK KÖZÖTT.

 OBJEKTÍV VALÓSÁG KÖZVETÍTÉSE.

 A TETTEKNEK ÖSSZHANGBAN KELL LENNIE A SZÓBAN KÖZVETÍTETTEKKEL (SZAVAHIHETŐSÉG, MEGBÍZHATÓSÁG).

 A SZÜLŐNEK VÁLLALNIA KELL A HIBÁIT, EL IS KELL ISMERNIE AZOKAT, VÁLTOZTATNIA KELL.

2. A CSALÁD FUNKCIÓI:

ÉNKÉP, ÉRZELMI MEGNYILVÁNULÁSOK, TÁRSAS KAPCSOLATOKALAKULÁSA,

 A SZABADIDŐ EGÉSZSÉGESELTÖLTÉSÉNEK MÓDJAIRA NEVELÉS (SPORT, MŰVELŐDÉS STB.),

TANULÁSMUNKA, MINT ÉRTÉK RÖGZÍTÉSE,

CÉLOK, POZITÍV JÖVŐKÉP ALAKÍTÁSA,

 FELELŐSSÉG VÁLLALÁSA SAJÁT TEST, PSZICHÉ, JÖVŐ, KAPCSOLATOK IRÁNT,

 A KUDARCOK FELDOLGOZÁSA, TOVÁBBLÉPÉS MÓDJAI.

NYITOTT CSALÁD EGY OLYAN SZÍNTÉR, AHOL BESZÉLNI LEHET A GYERMEKET ÉRINTŐ TÉMÁKRÓL (SZEXUALITÁS, DROGOK STB.).

3. MEGELŐZÉS:

A KÁBÍTÓSZER-FÜGGŐSÉG MEGELŐZÉSÉNEK LÉNYEGES ELEME LEHET A DROGMENTESSÉG ATTITŰDJÉNEK KIALAKÍTÁSA, AMIT EGÉSZSÉGVÉDŐ MAGATARTÁSSAL LEHET MEGALAPOZNI. ENNEK ELSŐDLEGES TEREPE A CSALÁD. A SZÜLŐKÉNT NYÚJTOTT MINTA BEIVÓDIK A GYERMEKBE.

ROSSZ MINTA:

HA A GYEREK AZT LÁTJA, HOGY A ROKONAI ALKOHOLLAL, NYUGTATÓKKAL, DOHÁNYZÁSSAL, DROGOZÁSSAL OLDJÁK A FESZÜLTSÉGÜKET. MINDEN GONDJUKRA ELSŐ DOLGUK EGY PIRULA BESZEDÉSE, A RÁGYÚJTÁS VAGY X POHÁR SZESZ ELFOGYASZTÁSA. BAJ, HA ALVÁSI NEHÉZSÉG ESETÉN A ROKON SZOMSZÉD, MUNKATÁRS VAGY BARÁTNŐ ÁLTAL JAVASOLT ALTATÓ BESZEDÉSE A MEGOLDÁSUK.

ÉRDEMES ELGONDOLKODNI, HOGY ALAPVETŐEN EZEK NÉLKÜL A SZEREK NÉLKÜL FUNKCIONÁLTUNK, MAJD A TÜNETEK MIATT AZ LETT AZ ELSŐDLEGES GONDOLATUNK, HOGY GYORSAN MÚLJON EL EZ A ROSSZ ÁLLAPOT. MACERÁS, AKÁR HOSSZADALMAS, DE MINDENKÉPPEN CÉLRAVEZETŐ ÚT MEGKERESNI AZ OKÁT, HOGY MI MIÉRT TÖRTÉNT VAGY TÖRTÉNIK VELÜNK, ÉS MI A MEGOLDÁS.

EBBEN A HELYZETBEN AZ ÉLETMÓDVÁLTÁS ÉS/VAGY KÉPZETT SZAKEMBER (PSZICHOLÓGUS, PSZICHIÁTER) SEGÍTHET. A TÜNETEK MEGSZÜNTETÉSÉBEN MEDICINÁRA IS SZÜKSÉG LEHET, DE KIZÁRÓLAG ORVOSI RENDELVÉNYRE, ORVOS ÁLTAL KONTROLLÁLVA, KIEGÉSZÍTŐ TERÁPIAKÉNT, HA EZ SZERMENTESEN NEM MEGOLDHATÓ.

JÓ GYAKORLAT:

A GYEREK MINTA- ÉS MODELLKÖVETŐ MAGATARTÁSÁNAK ELSŐ FORRÁSA AZ OTTHONI PÉLDA LESZ. LEGYEN AZ ÉLETFORMA, TÁRSAS KAPCSOLATOK MINŐSÉGE, SZEREPEK A CSALÁDBAN, KONFLIKTUSKEZELÉS,AZ EMBERI ÉLET MEGBECSÜLÉSÉ, AZ EMBERI VISZONYLATOK.

A CSALÁD MEGHITT HÉTVÉGI SZABADIDŐS PROGRAMJAIT SEMMI SEM PÓTOLHATJA. AZ ÉLET TISZTELETÉRE, EGYEDISÉGÉRE, MEGISMÉTELHETETLENSÉGÉRE NEVELÉSRE LEHETŐSÉG VAN PL.:

 AZ ÉLŐ TERMÉSZETBEN VALÓ IDŐTÖLTÉS, SÉTÁK ALKALMÁVAL,

 MÚZEUMOK (PL.: TERMÉSZETTUDOMÁNYI, MEZŐGAZDASÁGI, NÉPRAJZI) LÁTOGATÁSAKOR,

 AZ ÁLLAT- ÉS NÖVÉNYKERTEK LÁTOGATÁSAKOR.

AZ ANYA-GYEREK KAPCSOLAT SZEREPÉN KÍVÜL A GYERMEK FEJLŐDÉSÉBEN ÓRIÁSI JELENTŐSÉGE VAN AZ APÁNAK.

NEM ÁRT TUDNI, HOGY A SAJÁT CSALÁDUNKBAN, MENNYIRE FORDUL ELŐ A PROBLÉMÁK ELTUSOLÁSA, RENDSZERES IVÓ, ALKOHOLISTA, GYÓGYSZERFÜGGŐ STB.

CSALÁD, MINT FEJLŐDÉSI KÖZEG, ELSŐDLEGESSÉGÉT SENKI SEM VITATHATJA, DE AZ ÉLETNEK TÖBB SZÍNTERE VAN. A GYERMEK A NÖVEKEDÉSE SORÁN KÜLÖNFÉLE NEVELÉSI ÉS OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBE KERÜL. FONTOS, HOGY A SZÜLŐ EZEK IRÁNYÁBA IS ÉRDEKLŐDÉST MUTASSON, SŐT EZEKNEK IS AKTÍV RÉSZESE LEGYEN A CSEMETÉJÉVEL EGYÜTT. ÜNNEPSÉGEKEN, KIRÁNDULÁSOKON, FOGADÓ ÓRÁKON, SZÜLŐI ÉRTEKEZLETEKEN, ISKOLAI RENDEZVÉNYEKEN, NYÍLT NAPOKON VALÓ RÉSZVÉTELLEL IS KÖZELEBB LEHET KERÜLNI A GYERMEK ÓVODAI, ISKOLAI ÉLETÉHEZ. EZEKEN AZ ESEMÉNYEKEN SZOROSABBÁ LEHET FŰZNI A SZÜLŐ-GYERMEK ÉS A CSALÁD-PEDAGÓGUS (INTÉZMÉNY) KAPCSOLATÁT.

BESZÉLGETÉS A KÁBÍTÓSZEREKRŐL:

A KÁBÍTÓSZEREK TÉMÁJÁBAN IS KIEMELT FONTOSSÁGGAL BÍR A REÁLIS ISMERETEK ÁTADÁSA. A PUBERTÁS KORI LÁZADÁS MINDEN ESETBEN MEGVISELI A SZÜLŐ-GYERMEK, TANÁR-DIÁK KAPCSOLATOT. TOVÁBB MÉRGESÍTHETI A VISZONYT A JÓ SZÁNDÉKKAL (VÉDELMI OKBÓL) UGYAN, DE TÚLZOTT, VALÓTLAN INFORMÁCIÓK KÖZLÉSE. A FELNŐTTEK VILÁGÁTÓL VALÓ ELSZAKADÁSI VÁGY, AZ ÉLETVITELÜK FOLYAMATOS MEGKÉRDŐJELEZÉSE TERMÉSZETES VELEJÁRÓJA ENNEK A KORNAK. HA EZ KOMBINÁLÓDIK A VALÓTLAN KÖZLÉSEK OKOZTA FESZÜLTSÉGGEL, AZ VÉGLETES PROBLÉMÁK FORRÁSÁVÁ IS VÁLHAT. ILYEN PL. „AKI KIPRÓBÁLJA AZONNAL FÜGGŐVÉ VÁLIK.” „A KANNABISZ MINDEN ESETBEN ÚT A HEROINHOZ.” STB. A GYERMEK EZEK UTÁN NEM FOG HINNI A FELNŐTTEK REÁLIS KÖZLÉSEINEK SEM, ÉS EZ VÉGKÉPP BAJBA SODORHATJA.

4. FELISMERÉS:

AMENNYIBEN GYANÚJA VAN A GYERMEK DROGHASZNÁLATÁT ILLETŐEN, CÉLSZERŰ HIGGADTAN, ELŐSZÖR VELE MEGBESZÉLNI AZ ÉSZLELT VÁLTOZÁSOKAT. FELESLEGES VÁDASKODNI, FELELŐST KERESNI VAGY ,,BEZZEGEZNI”, MERT EZZEL CSAK ELLÖKI MAGÁTÓL A GYERMEKÉT.

KÁBÍTÓSZER-HASZNÁLAT FIZIKAI JELEI:

EGYÉBKÉNT NEM INDOKOLHATÓ VÁLTOZÁSOK, PL.:

 FIZIKAI ÁLLAPOT ROMLÁSA,

 JELENTŐS MÉRTÉKŰ ÉTVÁGYTALANSÁG,

 TESTSÚLYCSÖKKENÉS,

 SÁPADTSÁG,

 GYAKORI HÁNYÁS, HASMENÉS,

 INDOKOLATLAN REMEGÉS,

 TÚLMOZGÁS,

 A HIDEG-MELEG VEREJTÉK MEGJELENÉSÉNEK VÁLTAKOZÁSA,

 NAGYMÉRTÉKŰ ALUSZÉKONYSÁG, FÁRADTSÁG,

 TÚL TÁG VAGY TŰHEGYNYI PUPILLÁK,

 ISMERETLEN VEGYSZER BŰZE, NYOMA A RUHÁZATON,

 TŰSZÚRÁSOK NYOMAI (ÁLTALÁBAN A KARON).

PSZICHÉS JELEK ÉS A VISELKEDÉSFORMA VÁLTOZÁSAI:

 INDOKOLATLAN KEDÉLYVÁLTOZÁSOK,

 SZOKATLAN AGRESSZIÓ,

 ÉRDEKTELENSÉG AZ ADDIGI CÉLOK, HOBBIK, BARÁTOK, TANULMÁNYOK IRÁNYÁBA,

 FÜLLENTÉSEK, HAZUGSÁGOK, HÁRÍTÁSOK GYAKORIBBÁ VÁLÁSA,

 PÉNZ, RUHÁZAT, HASZNÁLATI TÁRGYAK ELTŰNÉSE,

 PSZICHOTIKUS ÁLLAPOT (BIZARR, ODA NEM ILLŐ MAGATARTÁSFORMA, KOMMUNIKÁCIÓ).

A JELEKET NEM SZABAD ÖSSZETÉVESZTENI A MAGATARTÁS PUBERTÁS KORI VÁLTOZÁSAIVAL!!

ÁRULKODÓ TÁRGYAK:

 SODORT, ÉRDEKES SZAGÚ CIGARETTACSIKK PAPÍRBÓL CSAVART SZŰRŐVEL,

 ISMERETLEN GYÓGYSZEREK, GYÓGYSZERCSOMAGOLÁSOK,

 BŰZÖS ZACSKÓ,

 RÖVIDRE VÁGOTT SZÍVÓSZÁL, ÖSSZESODORT PAPÍRPÉNZ,

 FECSKENDŐ, ÜRES PAKETT, MEGPERZSELT ALUFÓLIA,

 ÉGETETT KANÁL, KUPAK, ÜDÍTŐS VAGY SÖRÖS DOBOZ LEVÁGOTT ALJA.

AMENNYIBEN GONDJA VAN, KERESSE A DROGPREVENCIÓS ALAPÍTVÁNY MUNKATÁRSAIT!

HÉTKÖZNAP 8.00-15.00 ÓRA KÖZÖTT 1152 BUDAPEST, ARANY JÁNOS U. 73.-BAN VAGY

 A 06/1-306-25-84 SZÁMON

HÉTKÖZNAP 16.00-19.00 ÓRA KÖZÖTT 1134 BUDAPEST, CSÁNGÓ U. 3/B-BEN VAGY A

 06/1-320-28-66 SZÁMON

5. SEGÍTSÉGKÉRÉS:

AMIKOR KONKRÉT PROBLÉMÁVAL FORDUL A SZÜLŐHÖZ A GYERMEKE, AKKOR MÉRLEGELNI KELL A DÖNTÉSEK KÖVETKEZMÉNYEIT.

KIEMELENDŐ, HOGY A SZÜLŐNEK, HOZZÁTARTOZÓNAK GYERMEKE, ROKONA KÁBÍTÓSZEREZÉSÉVEL, ÁRUSÍTÁSSAL KAPCSOLATOSAN SINCS BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉGE A RENDŐRSÉG IRÁNYÁBAN.

FONTOS, HOGY A SZÜLŐNEK TÁMOGATNI, UGYANAKKOR KONKRÉT HATÁROKAT KELL HÚZNI, HOGY POZITÍV VÁLTOZÁSI FOLYAMAT INDULHASSON EL!

SZAKEMBERHEZ IRÁNYÍTÁS:

SZAKEMBER ELFOGULATLANUL LÁTJA A HOZZÁFORDULÓK PROBLÉMÁIT, ÍGY A MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK KIVÁLASZTÁSÁBAN IS NAGYOBB REPERTOÁRRAL RENDELKEZIK.

SEGÍTSÉGET JELENTHET AZ EGYÉNI ÁLLAPOT FÜGGVÉNYÉBEN: PSZICHOLÓGUS, PSZICHIÁTER, ADDIKTOLÓGUS, SZOCIÁLIS MUNKÁS, ADDIKTOLÓGIAI KONZULTÁNS SZAKEMBERHEZ VALÓ ELJUTÁS, AKIK TŰCSERE PROGRAMOKBAN, DROGAMBULANCIÁKON, PSZICHIÁTRIAI, ADDIKTOLÓGIAI GONDOZÓKBAN, REHABILITÁCIÓS OTTHONOKBAN, ÖNSEGÍTŐ CSOPORTOKBAN DOLGOZNAK.

A SIKER NAGYMÉRTÉKBEN FÜGG AZ EGYÉNI INDÍTÉKTÓL. A VÁLTOZTATÁSRA VALÓ ELSZÁNÁS HIÁNYÁBAN SZÁMOLNI KELL A TELJES KUDARCCAL. BÁRMILYEN RIDEGEN IS HANGZIK, DE HA A GYERMEK NEM TUD VAGY NEM AKAR VÁLTOZTATNI AZ EDDIGI ÉLETFORMÁJÁN, SZOKÁSAIN, AKKOR EZT HELYETTE SENKI SEM TUDJA MEGTENNI.

ILYENKOR A SZÜLŐ CSAK A KITARTÁSÁT, TOLERANCIÁJÁT PALLÉROZHATJA ADDIG AZ IDEIG, AMÍG CSEMETÉJE KONKRÉT TERVEKKEL, ELHATÁROZÁSSAL ELÉ NEM ÁLL. A SZÜLŐ IS MEHET TERÁPIÁRA VAGY SZÜLŐCSOPORTBA, HOGY MEGTANULJON VÁLTOZTATNI AZ ÉLETFORMÁJÁN, VISELKEDÉSÉN, AMELLYEL SOKSZOR FENNTARTJA GYERMEKE FÜGGŐSÉGÉT. EBBEN A STÁDIUMBAN LÉNYEGES AZ ÁRTALMAK CSÖKKENTÉSE: HA AZONOSULNI NEM IS TUD A GYEREK ÉLETVITELÉVEL, AZ EGÉSZSÉGE TOVÁBBI ROMLÁSÁT LASSÍTHATJA.

AMENNYIBEN GONDJA VAN, KERESSE A DROGPREVENCIÓS ALAPÍTVÁNY MUNKATÁRSAIT!

HÉTKÖZNAP 8.00-15.00 ÓRA KÖZÖTT 1152 BUDAPEST, ARANY JÁNOS U. 73.-BAN VAGY

 A 06/1-306-25-84 SZÁMON

HÉTKÖZNAP 16.00-19.00 ÓRA KÖZÖTT 1134 BUDAPEST, CSÁNGÓ U. 3/B-BEN VAGY A 

06/1-320-28-66 SZÁMON

6. LESZOKÁS:

A LEÁLLÁS SZEMÉLYRE SZABOTT. VAN, AKINEK A KÓRHÁZI INTÉZETBEN VALÓ GYÓGYSZERES MÉREGTELENÍTÉS, MÁSNAK UGYANEZ GYÓGYSZEREK NÉLKÜL, VAGY AKÁR AZ OTTHONI SZÁRAZELVONÁS (GYÓGYSZEREK NÉLKÜL) SEGÍT.

TESTI ELVONÁS UTÁN MINDENKÉPPEN SZÜKSÉG VAN A TÖRTÉNTEK FELDOLGOZÁSÁRA, PSZICHOTERÁPIÁRA, EGYÉNI ÉS/VAGY CSALÁDI KONZULTÁCIÓRA. MIVEL A CSALÁDI KAPCSOLATOK SÉRÜLTEK, EZÉRT EBBEN CÉLSZERŰ AZ EGÉSZ CSALÁDNAK RÉSZT VENNI.

A DROGFÜGGŐ FIATALNAK A MÉREGTELENÍTÉS UTÁN LE KELL KÜZDENIE AZ ENNÉL SOKKAL NEHEZEBB PSZICHÉS FÜGGÉST IS. ERRE A CÉLRA SZERVEZŐDTEK A REHABILITÁCIÓS OTTHONOK, AMELYEK KISZAKÍTVA (MINIMUM FÉL ÉVRE) AZ ADDIGI KÖRNYEZETBŐL, TÁRSASÁGBÓL AZ ÉNKÉP FEJLESZTÉSÉRE, KITARTÁSRA, AZ ÉRZELMI ÉLET SOKSZÍNŰSÉGÉNEK MEGÉLÉSÉRE, MUNKÁRA, A SZABADIDŐ ÉRTELMES ELTÖLTÉSÉRE NEVELNEK. MÓDSZEREIK KÖZÖTT SZEREPELHET PL. DRÁMAJÁTÉK, ZENE-, MOZGÁS-, ÉRINTÉS- MUNKA, MŰVÉSZETTERÁPIA, VALLÁS.

SZÜLŐNEK FIGYELNIE KELL A SAJÁT TESTI ÉS LELKI EGÉSZSÉGÉRE IS. EZ UTÓBBI MEGŐRZÉSÉBEN, A TÖRTÉNTEK FELDOLGOZÁSÁBAN SEGÍTSÉG LEHET ÖNSEGÍTŐ SZÜLŐCSOPORTBAN VALÓ RÉSZVÉTEL. ITT HASONLÓ PROBLÉMÁVAL, ÉRZÉSEKKEL KÜSZKÖDŐ SZÜLŐKET TALÁL, AKIK AKTÍVAN VÁLTOZTATNI AKARNAK SAJÁT ÉS CSALÁDJUK ROSSZ SZAKASZBAN MEGREKEDT ÉLETÉN.

AMENNYIBEN GONDJA VAN, KERESSE A DROGPREVENCIÓS ALAPÍTVÁNY MUNKATÁRSAIT!

HÉTKÖZNAP 8.00-15.00 ÓRA KÖZÖTT 1152 BUDAPEST, ARANY JÁNOS U. 73.-BAN VAGY 

A 06/1-306-25-84 SZÁMON

HÉTKÖZNAP 16.00-19.00 ÓRA KÖZÖTT 1134 BUDAPEST, CSÁNGÓ U. 3/B-BEN VAGY A

 06/1-320-28-66 SZÁMON

7. ELSŐSEGÉLY:

ÁJULT VAGY ÖNTUDATLAN ÁLLAPOT ESETÉN:

 MEG KELL GYŐZŐDNI A LÉGZÉS MINŐSÉGÉRŐL,

 JOBB OLDALRA KELL FORDÍTANI STABIL OLDALFEKVŐ HELYZETBE (A FULLADÁS ELKERÜLÉSE VÉGETT)

 MENTŐT KELL HÍVNI (104),

 LEHETŐSÉG SZERINT NEM EGYEDÜL HAGYNI,

 A MELLETTE TALÁLT KELLÉKEKRŐL (GYÓGYSZER, ZACSKÓ, FECSKENDŐ, DROG) TÁJÉKOZTATNI KELL A MENTŐSÖKET.

ÚJRAÉLESZTÉS:

VIDEÓ: TARTSD ÉLETBEN! ÚJRAÉLESZTÉS EGYSZERŰEN ÉS GYORSAN

[HTTPS://WWW.YOUTUBE.COM/WATCH?V=CMSTTRW4KMC]

KERESSEN MINKET BIZALOMMAL A „KAPCSOLAT” MENÜPONTBAN MEGADOTT ELÉRHETŐSÉGEINK VALAMELYIKÉN!