Drogoplex

A Drogoplex Ambulancián 2006 óta foglalkozunk 14 éves kor feletti szenvedélybetegekkel és hozzátartozóikkal a XV. kerületi Arany János utca 73. szám alatt.

Szolgáltatásaink: tanácsadás, egyéni esetkezelés, családi konzultáció, önsegítő és hozzátartozói csoport, pszichoterápia, gyógyszeres kezelés.
Nyitva tartás: hétköznap 8.00-16.00 óra között
Bejelentkezéssel várakozás nélkül van mód a szolgáltatások igénybevételére.

Telefonszámunk: 06-1 306-25-84

Elterelés

Szervezetünk 2003 óta végez megelőző – felvilágosító elterelést a XIII. kerületben (Csángó utca 3.b-ben), 2006 második félévétől pedig a XV. kerületi Arany János utca 73. szám alatti Drogoplex Ambulancián.

Alapítványunk az elterelésre kötelezettek számára személyre szabottan, egyéni módon nyújtja az elterelést. Szakképzett kollégáink végzettsége: pszichiáter, szociális munkás, addiktológiai konzultáns és pszichológus.

Az elterelésre előjegyzés alapján heti rendszerességgel kerül sor 1 óra időtartamban. Az első alkalommal tájékoztatjuk a hozzánk fordulót az elterelés szabályairól, időtartamáról, a kötelezettségeiről és a jogairól. Elkérjük a tanúsítványt vagy rendőrségi-ügyészségi határozatot és az érintett személyes okmányait (személyi igazolványt, lakcímkártyát és TAJ- kártyát).

A pszichiáter szakorvosaink által elvégzett állapotfelmérésre akkor is van mód, ha valaki nem a mi intézményünkben kívánja folytatni az elterelést. Az állapotfelmérés során kerül megállapításra, hogy valaki megelőző –felvilágosító, kábítószer használatot kezelő vagy függőséget gyógyító elterelési kategóriába kerül.

Az állapotfelmérést kiegészítője az EuroASI– EuroAdad, TDI- önkitöltős teszt. A törvényben foglalt feltételek teljesítését követően fél év múlva záró állapotfelmérésre, majd záró igazolás kiadására kerül sor.

Az elterelés alkalmával a szerhasználat és annak következményein felül, a testi-lelki egészségi állapot, a családi, baráti kapcsolatok jellege, a munkához, tanuláshoz való hozzáállás, illetve jogi problémák állnak a fókuszban.

Az elterelésre bejelentkezni az 1152 Budapest Arany János u. 73. szám alatt lehet a 06-1-306-25-84 –es telefonszámon. Bővebb felvilágosítást Varga Mónika a 06/209-394-331 vagy Geist Gábor a 06/ 20568-39-53 számon ad. Központi e-mailcímünk: info@dpa.hu.

Konzultációk

Családi konzultáció keretében belül rendszerszemléletnek megfelelően az egész családdal foglalkozunk.

Elősegítve a szerhasználó és környezete együttes konstruktív irányba való változását.

Hozzátartozói konzultációk alkalmával a szerhasználó hozzátartozóját támogatjuk.

Mindezzel elősegítve a változást és a pozitív irányba való elmozdulást, az eredmények fenntartását.

 

Egyéni addiktológiai konzultáció: a hozzánk fordulókkal közösen az  egészségügyi, szociális és pszichés állapotát, szerhasználati szokásait figyelembe véve vele közösen  személyreszabott kezelési tervet dolgozunk ki.

A konzultáció fókuszában

– a motiváció, a szerhasználatot tekintő változásra való igény fenntartásának segítése,

– a szermentes életmód ösztönzése,

– a visszaesés megelőzése,

– illetve kórházi vagy rehabilitációs programban való részvételre történő felkészítés áll.

Pszichoterápia

Ambulanciánkon a betegekkel folyó munkát kollégáink pszichoterápiás szemléletben végzik.

Az emberi kapcsolatok alapvető jellemzője, hogy beszélgetünk egymással, és amikor problémánk van, akkor hozzátartozóinktól, családunktól, barátainktól kérünk segítséget. A tanácsok, bátorítások, és jó szó után eljöhet a pillanat, amikor a segítő fél eszköztelenné válik, ekkor lép színre a szakember.

A pszichoterápia egy olyan gyógyító eljárás, amely a pszichoterápiás kapcsolat révén valósul meg a pszichoterapeuta és páciense között. A pszichoterápia a gyógyító és betege között köttetett szóbeli szerződésre épül. Ebben a megállapodásban a szakember és betege közösen megfogalmazzák a közös munkájuk során elérni kívánt célt. Jó esetben a pszichoterápiának akkor van vége, amikor a közösen kitűzött célokat elérték a felek.

Pszichoterápiát kizárólag pszichoterapeuta szakvizsgával rendelkező szakorvos, vagy szakpszichológus végezhet.

Ám beszélhetünk pszichoterápiás szemléletről, amikor pszichoterápiás szemléletben végezzük munkánkat. Számos segítő intézmény ebben a szemléleti keretben tevékenykedik.

Többféle pszichoterápiás módszert ismerünk, ezek közül a legismertebb terápiás irányt képviselik a pszichoanalitikus, a kognitív, illetve a humanisztikus iskolák. A szakemberek munkájukat végezhetik egyéni,  a család-, párterápiás, illetve csoportterápiás keretek között.

Suboxone Program

Pszichiáter szakorvosaink orvosi, szociális és pszichológiai terápián felül Suboxone receptet írnak fel azoknak az opioid függőknek, akik stabilizálni akarják az életüket, illetve csökkenteni szeretnék az opioid iránti vágyukat.

A Suboxone-t orális módon, 24 órával az utolsó – maximum 30 mg-nyi – Metadon bevétele után lehet bevenni.

Suboxone beszedése egyéb opiod beadása után az utolsó szerhasználatot követő 6 óra után lehetséges, vagy a megvonási tünetek jelentkezése után.

A kezdő adag 1-2 tbl. buprenorfint jelent, maximum 8 mg adagban, az orvos adagolásának megfelelően.

Nem adható 5 év alattinak, várandósnak, szoptató édesanyának.

A terápia szoros orvosi kontrollal zajlik. A medicinális kezelésen felül az egyén életének egészségi, pszichiátriai, jogi, munka-, illetve szabadidős, családi és társas kapcsolati viszonyrendszerére is fókuszál, hogy a visszaesést minimalizálhassa.

Metadon program

A Drogoplex Ambulancia Metadon programjának elkezdéséhez fontos, hogy tisztában légy filozófiánkkal. Tudnod kell, hogy jelentkezésedet mi úgy vesszük, hogy elkötelezted magad a változás irányába.

Tudd, hogy mi a terved a Metadon szedésével!

– Legyen életcélod és életfeladatod az ambulanciára járás, kórházi tartózkodás idején és utána is.

–  Segítőiddel dolgozzátok ki a jelenlegi élethelyzetedre vonatkozó gyógyszeres terápia mellett az egyéb kapaszkodókat is, melyek segítenek abban, hogy teljes életet élhessél!

A programba lépéseddel vállalod, hogy felhagysz illegális szerhasználatoddal. Heti rendszerességgel egyéni estekezelésen veszel részt, ahol a szerhasználatodon kívül

  • családi -társas kapcsolataid rendezése
  • szociális ügyeid intézése
  • pszichés állapotod
  • jogi ügyeid
  • tanulásod és munkába állásod, szabadidő eltöltésed is a fókuszba kerül
  • Havonta kétszer orvosi kontrollon jelensz meg
  • Vállalod az időről-időre elvégzendő vizelettesztet.

A Drogoplex Ambulancián dolgozó orvosok rendelvényének megfelelően szeded a gyógyszereidet.

A stábunkban dolgozó pszichiáterek, addiktológiai konzultánsok, szociális munkások, pszichológusok, szakápolók segítenek a változtatásban.

Javaslatok metadon használatához:

-Mindennemű gyógyszerrel kapcsolatosan a szedés előtt alaposan tájékozódj, kérj tájékoztatást a hatásmechanizmusról, esetleges mellékhatásokról.

A Drogoplex Ambulanciát akkor keresd fel, ha a gyógyszeres terápia mellett eltökélten rendezni szeretnéd életed egyéb területein adódó nehézségeidet is.

NE FELEDD: MI AZZAL TUDUNK DOLGOZNI, AMIT TE A RENDELKEZÉSÜNKRE BOCSÁTASZ.

AMENNYIBEN VÁLTOZÁST AKARSZ, AKKOR MŰKÖDJ EGYÜTT SEGÍTŐIDDEL!

Amit fontos tudnod: 

A szerhasználatodról

A metadon a heroin helyettesítőszere. Ezért ne használd eufóriakeresésre, mert abból csak dózisemeltetés lesz, amit nem lehet a végtelenségig fokozni.

A metadonprogramban való részvétel lehet egy mankó, ami ahhoz jó, hogy legálisan, bevizsgált szerrel helyettesítsd az eddig használt opioid-származékot, és rendezd anyagi, szociális, jogi, pszichés, és családi helyzeted, és legyen kreatív szabadidőd.

Csak a kezelőhelyed és kezelőorvosod által adott gyógyszert szedd az annak megfelelő mennyiségben.

A metadont NE szúrd! Amennyiben ezt már megtetted, akkor jelezd orvosodnak, egyéni esetkezelődnek. Együtt dolgozzátok ki a szúrás szempontjából nagykockázatú helyzetek elkerülését. Azonnal menj orvoshoz, ha a szúráskor vagy azt követően rendellenességet tapasztalsz Magadon.

Népszerű tévhit, hogy a “víztisztára szűrt” Metadont lehet intravénásan használni, attól nem lesz baja az embernek. A valóság azonban az, hogy a víztisztának látszó Metadonban mikroszkóp alatt látható darabok vannak, amelyek lerakódnak az érfalakra, eltömítik az ereket, és ez trombózist okoz.

A szociális helyzetedről

Ügyeid intézéséhez alapvető, hogy az irataid rendelkezésedre álljanak.

(TAJ, lakcím és személyi igazolvány, hajléktalan igazolvány, OEP jogviszony rendezés )

Lakhatásod biztosított legyen.

(Szálló is egy kiinduló pont lehet. Az utcáról nem lehet megbízhatóan programba járni.)

A kezelőintézményed is segíthet a tájékozódásban és az elhelyezkedés intézésében.

A Jogi helyzetedről

Göngyölítsd fel segítőddel a jogi ügyeidet! Csak Te  tudsz ezeknek az ügyeknek a végére járni.

Szedd elő az irataidat és vidd be a kezelőhelyedre!

Amennyiben nincsenek  meg, de emlékszel, hogy hol keletkeztek, úgy kérd ki a hatóságoktól.

A pártfogód tájékoztatást adhat a nála futó ügyekről.

Amennyiben komolyan veszed jogi ügyeid alakulását és bejársz a pártfogódhoz a szükséges időpontokban, a helyzeted javulhat.

„Amennyiben elmulasztod a törvény által rád rótt kötelezettségeidet teljesíteni, úgy ez később a nyakadba hullik.”

Pszichés állapotodról

Amennyiben nem kívánt változások állnak be lelki állapotodban, úgy jelezd azt a kezelőorvosodnak.

Legyél türelmes, a gyógyszerek a hatását ki kell várni.

Konzultálj pszichiátereddel.

Szólj, ha a megadott időn túl is fennállnak panaszaid.

Haladéktalanul jelezd panaszaid, ha nem kívánt mellékhatást észlelsz.

Egészségügyi állapotodról

Évente minimum 1x monitorozni kell, különösen, ha rendszeresen gyógyszert szedsz, illetőleg valamilyen diagnosztizált betegséged van.

A monitorozás áll:

          –  laborvizsgálatból (vér, vizelet)

– HIV- , Hepatitis-,  tüdőszűrésből

–  nőgyógyászati- / urológiai szűrésből

–  fogászati ellenőrzésből

Családi kapcsolataidról

Droghasználó életviteled miatt ideje átgondolni, hogy családodban milyen szereped van.

Milyen hatást gyakorolt a szerhasználatod a családtagjaidra, barátaidra?

Milyen támogató közösség vesz körül?

Milyen teendőid vannak a kapcsolataid rendezésére, alakítására?

 

Munkáról, tanulásról

Megélhetésed legális forrásokból finanszírozódjék, hogy elkerüld a további jogi következményeket.

Segélyekről, juttatásokról való jogosultságról kérj felvilágosítást.

Munkakeresésben, önéletrajzírásban, támogatott tanfolyamok elérhetőségéről, munkanélküli központban való regisztrációról kérj információt.

Tartozások rendezésére csak munkába álláskor van esélyed

Iskoláid befejezésére, saját ütemben való tanulásra is mód van-kérj segítséget!

Szabadidődről

Napod strukturálódása a változás elengedhetetlen feltétele, mihamarabb kezdj bele!

Kelj fel időben és intézd az ügyeid.

A vágyott hobbijaid megvalósíthatod most, amikor nem a drog megszerzéséhez szükséges pénzt hajtod, vagy a dealert várod.

A drog előtti sportban is élményt lelhetsz, fedezz fel új területeket.

Társaságodat ne a szer mozgassa, mert abból visszaesés, megcsúszás lehet.

Együtt dolgozzátok ki a használat – unalom szempontjából nagykockázatú helyzetek elkerülését.